PANLEUKOPÉNIA

Panleukopénia (mačací parvovírus)


Vírus mačacej panleukopénie patrí do skupiny parvovírusov a môže ohroziť domáce mačky i divožijúce mačkovité šelmy. Je nesmierne nákazlivý, spôsobuje závažnú infekciu tráviaceho traktu, problémy s imunitným a s nervovým systémom.


Čo je to panleukopénia?

Väčšina majiteľov domácich zvierat vie, čo je to psí parvovírus. Panleukópenia sa na parvovirózu veľmi ponáša. Panleukopénia postihuje najmä malé mačiatka a nevakcinované mačky, ktoré majú prístup von. Okrem toho, že mačkám spôsobuje závažné zdravotné problémy, je zákerný aj v tom, že v prostredí pretrváva dlhú dobu a je rezstentný voči mnohým dezinfekčným prostriedkom. Neobchádza ani mačky žijúce výhradne vo vnútri, keďže ho domov môžeme priniesť aj na topánkach.


Prenáša sa priamym kontaktom s infikovanou mačou prostredníctvom krvi, stolice, moču a iných telesných výlučkov alebo nepriamo prostredníctvom objektov, s ktorými infikovaná mačka prišla do kontaktu, ako sú napríklad misky, hrebene, peliešky, koberce... Infikovaná mačka môže vírus prenášať až 6 týždňov od momentu nákazy. Preto je nesmierne dôležité, aby si človek, ktorý prichádza do kontaktu s infikovanou mačkou, dôkladne umýval ruky a dbal na výmenu oblečenia pred kontaktom so zdravými mačkami. Ideálne je držať chorú mačku v oddelenej miestnosti a po kontakte s ňou si vydezinfikovať ruky i oblečenie.


Symptómy panleukopénie

  • Dehydratácia
  • Vracanie
  • Hnačka
  • Krvavá stolica
  • Úbytok na váhe
  • Apatia
  • Zvýšená teplota
  • Strata chuti do jedla
  • Anémia


Diagnostika panleukopénie

Je niekoľko testov, ktoré sa vykonávajú na potvrdenie tejto diagnózy. FPV antigén je možné zistiť vo výkaloch pomocou latex-aglutinačného testu alebo imuno-chromatografického testu. Špecializované laboratóriá vykonávajú PCR testovanie celej krvi alebo výkalov. Niekedy sa môže stať, že sa test javí negatívne aj napriek infekcii, preto treba testovanie opakovať a nezanedbať liečbu chorej mačky. Pri podozrení na panleukopéniu je dôležité dodržiavať vyššie uvedené spôsoby na zabránenie prenosu na ostatné mačky v domácnosti či v útulku.


Ďalším spôsobom je pozorovanie vzorky krvi pod mikroskopom a detekcia počtu bielych krviniek. Ak je ich počet nízky, môže ísť o panleukopéniu, keďže znižuje práve počet bielych krviniek a mačka je omnoho náchylnejšia na rôzne infekcie. Nízky počet bielych krviniek však možno zistiť u viacerých diagnóz (napr. FELV).


Ako môžete svoju mačku chrániť pred panleukopéniou?

Najdôležitejšia je prevencia. Momentálne najspoľahlivejšou prevenciou je vakcinácia. Vakcína sa podáva opakovane, preto je dôležité dbať na rozpis, ktorý vám určí váš veterinárny lekár. Keď do domácnosti vezmete nové mačiatko, oddeľte ho od ostatných mačiek, kým nebude isté, že je zdravé, aby ste predišli prenosu chorôb.

V čase väčšieho výskytu panleukopénie vo vašom okolí sa vyzúvajte predo dvermi a častejšie dezinfikujte podlahy v domácnosti.


Žiaľ, na panleukopéniu nejestvuje účinná cielená liečba. Liečba spočíva v podpore imunitného systému, aby zvieratko dokázalo bojovať s infekciou a s vírusom. Infekcia je taká závažná, že zväčša vyžaduje hospitalizáciu a podávanie infúzií, aby sa predišlo dehydratácii. Veterinár môže predpísať antibiotiká na liečbu sekundárnej bakteriálnej infekcie, no tie nedokážu poraziť vírus.


Prípravky NHV vhodné pri panleukopénii a ako prevencia

Z prípravkov NHV odporúčame najmä Felimm, no je možné použiť aj všetky ostatné nižšie spomenuté produkty.

Felimm - pomáha posilniť imunitný systém. Pomáha tiež bojovať s infekciou a s vírusmi.

https://www.zdravelabky.sk/search/?q=felimm

Natures Immuno - ďalší produkt, ktorý pomáha podporovať imunitný systém. Huba shitake, obsiahnutá v tomto produkte, obsahuje polysacharid, ktorý pomáha zvýšiť produkciu lymfokínov - látok uvoľňovaných z lymfocytov a stimulujúcich obranné mechanizmy organizmu voči baktériám a vírusom.

https://www.zdravelabky.sk/search/?q=Natures

Yucca - môže pomôcť pri negatívnych prejavoch panleukopénie, akými sú vracanie a hnačka. Je bohatá na na vitamíny C a B, horčík, železo, vápnik... Saponíny obsiahnuté v juke pomáhajú stimulovať tvorbu telu vlastných kortikosteroidov, a tým napomáhať tíšeniu bolesti. Napomáha tiež pri strate chuti do jedla.

https://www.zdravelabky.sk/p/yucca-100ml


Veľa zdravia vašim chlpatým miláčikom aj Vám praje Stanka.


Ak potrebujete poradiť, sú vám k dispozícii naši kanadskí veterinári a odborníci na zvieratá, stačí nás kontaktovať.


(v tomto článku boli použité aj informácie z blogu NHV, autorkou je Holly RVN)

Komentáre

Cookies
Tento e-shop a partneri potrebujú Váš súhlas na využitie jednotlivých dát, aby Vám okrem iného mohli ukazovať informácie týkajúce sa Vašich záujmov. Súhlas udelíte kliknutím na políčko „Súhlasím“.