Megacolon u mačiek - prevencia a podpora

Megacolon u mačiek


Zápcha u mačiek je príliš častým problémom. Hoci vo väčšine prípadov sa dá zápcha ľahko liečiť, existujú prípady, keď chronická zápcha môže viesť k závažnejším stavom, ako je megacolon.


Megacolon sa vytvorí, keď sa črevo zväčší, roztiahne a naplní sa tvrdými výkalmi. Toto je mimoriadne nepríjemná situácia pre každú mačku. Ak má vaša mačka megacolon, môže mať časté neproduktívne napätie, letargiu, stratu chuti do jedla a môže zvracať. Môžete si tiež všimnúť malé tvrdé kúsky stolice v mačacej toalete a okolo domu. Niekedy okolo tvrdej fekálnej hmoty prechádza tekutá stolica, vďaka čomu si majitelia myslia, že ich mačka má hnačku.


Čo spôsobuje megacolon u mačiek?

Existuje niekoľko možných príčin megacolonu u mačiek, ako napríklad:


  • Vaša mačka prijíma zle stráviteľné pevné látky, ako sú chlpy, niektoré rastliny alebo stelivo.
  • Chronické zdravotné problémy, ako je nerovnováha elektrolytov spôsobujúca ochorenie obličiek alebo artritický diskomfort
  • Fyzická vnútorná obštrukcia, napríklad, keď majú mačky zlomenú panvu – panvový kanál sa môže fyzicky zúžiť a sťažiť tak prejdenie stolice, čo spôsobí dehydratáciu stolice v hrubom čreve a nakoniec aj rozšírenie hrubého čreva.
  • Niektoré farmaceutické lieky
  • Slabé neuromuskulárne problémy so samotným hrubým črevom
  • Úzkosť
  • Špinavá mačacia toaleta (niektoré mačky uprednostňujú dokonale čisté záchodíky a zadržiavajú stolicu!)


Aké sú možnosti liečby megacolonu u mačiek?

Klystír je prvá vec, ktorú môžete vyskúšať vo veterinárnej ordinácii na zmiernenie zápchy. Spolu s dopĺňaním tekutín, možnými antibiotikami, liekmi proti nevoľnosti a liekmi na nepohodlie. V závažných prípadoch, keď klystír nestačí, je nevyhnutná anestézia a manuálne odstránenie objemu hrubého čreva.


Lieky ako Enclose, Metamucil, Miralax a suplementácia vlákniny sú spôsoby, ako zmäkčiť stolicu, čím uľahčia mačke stolicu po vyprázdnení hrubého čreva. Cisaprid a Dulcolax sú lieky na zvýšenie kontrakčnej sily hrubého čreva.


Aké sú dlhodobé riešenia?

Sú potrebné lieky spolu s potravinovou terapiou (vysoko stráviteľná potrava alebo diéta s vysokým obsahom vlákniny) a doplnkami.


NHV Maris je užitočný pre mačky s chronickou zápchou alebo megacolonom, pretože pomáha zmäkčiť stolicu a zlepšiť pohyby čriev. Obsahuje bylinky, ktoré pomáhajú zlepšovať peristaltiku, pomáhajú pri plynatosti, uvoľňujú žalúdočné kŕče, je prírodnou pomôckou na zvýšenie kontrakčnej sily hrubého čreva.


Majiteľ mačky by sa mal naučiť, ako v brušku nahmatať zápchu. Nesmierne to pomáha, pretože majitelia si mnohokrát môžu ušetriť cestu k veterinárovi a môžu zvýšiť príjem liekov a doplnkov na zmiernenie zápchy doma skôr, ako bude závažná.


Čo sa stane, keď sa zápcha nedá zvládnuť liekmi?

V takýchto ťažkých prípadoch poskytuje čiastočná kolektómia úľavu mnohým mačkám, ktorých stav sa nedá zvládnuť jedlom, doplnkami alebo liekmi.


Aké sú možnosti prevencie?


Zabránenie tomu, aby vaša mačka mala tvrdú, občasnú stolicu, je kľúčom k tomu, aby ste sa vyhli megacolonu. Prvý príznak boja s vyprázdňovaním s tvrdou stolicou by sa mal riešiť pomocou doplnkov, ako je napríklad NHV Maris.


Prirodzené možnosti podpory

NHV Maris je prirodzená pomoc pri zápche. Táto kombinácia bylín pomáha zmäkčiť stolicu a obsahuje bylinky, ktoré pomáhajú zlepšovať peristaltiku a zlepšujú tonus črevných svalov.


NHV Hairb-EZ je dobrou podporou pre domáce zvieratá, ktoré sa nadmerne čistia alebo sú náchylné na hromadenie chlpov v tráviacom trakte. Sirup napomáha odstraňovať chĺpky a pomáha rozpúšťať požité chĺpky.


Vodné fontány sú skvelým spôsobom, ako zabezpečiť, aby váš chlpatý miláčik pil dostatok vody a zostal hydratovaný!


Cvičenie pomáha stimulovať črevá, preto sa snažte s mačičkou hrať, podporte ju v behaní i v šplhaní, ak je vo vnútri, vytvorte pre ňu podnetné a zaujímavé prostredie.


Zvládanie stresu

Udržujte toaletu vašej mačky čistú, aby ste sa vyhli stresu z nevyčistenej toalety. Ak je úzkosť problémom u vašej mačičky, použite NHV Matricalm spolu s NHV Maris.


Diéta – vysoký obsah vlákniny a nízky obsah zvyškov

Megacolon môže byť pre majiteľov domácich zvierat dosť strašidelný problém. Uistite sa, že vaša mačka má všetku podporu, ktorú potrebuje, s diétou, suplementáciou a liekmi. Ak je zápcha vašej mačky závažná, okamžite vyhľadajte veterinárnu pomoc.


Ak bol vašej mačke diagnostikovaný megacolon a trpí ďalším ochorením, kontaktujte nás a požiadajte konzultáciu s veterinárom, aby sme mohli vyriešiť všetky problémy a udržať vašu mačičku v dobrom zdravotnom stave a v pohodlí.




Komentáre

Cookies
Tento e-shop a partneri potrebujú Váš súhlas na využitie jednotlivých dát, aby Vám okrem iného mohli ukazovať informácie týkajúce sa Vašich záujmov. Súhlas udelíte kliknutím na políčko „Súhlasím“.